Onze geschiedenis

1985: Coby Welgemoed en Jos Uiterwijk vragen mij, Inez ter Beek, of ik binnen het Nivon les wil gaan geven in Internationale Volksdans. In september van dat jaar start de eerste groep op de woensdagavond. Ongeveer 10 jaar is deze groep samen totdat er teveel niveauverschil ontstaat. De naam Ivanica wordt gekozen door en voor de groep, om de prachtige muziek, maar vooral ook om de tekst, die ons vertelt over zang, dans, zon, liefde, vrijheid en democratie.

1995: Ons 10 jarig bestaan. Tijd voor een reunie! Doorgaans zijn wij geen demonstratiegroep. Toch treden we af en toe op, als er verzoeken zijn. We maken onze kleding zelf en werken hard aan de demonstratie-programma’s. Er wordt gestart met een tweede dansgroep, de beginnersgroep, waarbij vooraf een half uur bijles wordt gegeven.

2004: Er komt nog een groep bij. De 60 + groep, ook wel de maandag-groep genoemd.

2005: Ons 20-jarig bestaan. We houden een groots (verkleed en al) Zigeuner-feest rondom de Tuindorp vijver.

2006: Yvonne Eikeboom start met lesgeven. Daardoor ontstaan er meer mogelijk-heden en een betere verdeling t.a.v. het lesgeven aan verschillende groepen. We starten de groep halfgevorderd-snel. Ook ontstaat de behoefte een groep te starten voor mensen die jarenlang gevorderd danservaring hebben opgedaan en wat rustiger willen gaan dansen. De groep halfgevorderd-rustig gaat van start. 

2006: We organiseren voor de eerste keer in de maanden juli en augustus onze “ZomerDans”. Bedoeld voor alle mensen in de regio die wekelijks (in vakantietijd)  op de woensdagavonden willen komen volksdansen. Op deze avonden geven verschillende dansleiders uit de provincie les. Tot op heden bestaat de “ZomerDans” en deze wordt zeer enthousiast bezocht door veel mensen.

2008: De jaarlijkse dans-workshops en culturele filmavonden gaan van start en worden tot op heden nog gehouden. De woensdagavonden tellen inmiddels vier groepen: de beginners-groep, de halfgevorderd-rustig-groep, de halfgevorderd-snel-groep en de gevorderden-groep. De maandagochtend telt één groep, die inmiddels maandag-groep genoemd wordt. De mogelijkheid tot “snuffelen” ontstaat. De dansleden kunnen, als zij dat willen, bij alle groepen gaan “snuffelen”. Zij kunnen daarna bij meerdere groepen gaan dansen.

2010: Ons 25-jarig bestaan! In ons Nivongebouw wordt een “Groots en onvergetelijk” verkleed Arabisch feest georganiseerd.

2012: Marian Kamminga gaat lesgeven. Opnieuw ontstaan er weer mogelijkheden. Er volgt een herindeling van dansleiders en groepen. De drie dansleiders nemen zo nodig elkaars lessen over en kunnen onderling ruilen of in geval van ziekte, met een gerust hart thuisblijven of met vakantie gaan.

2014: De “Winterdans” gaat van start. Deze dansinstuif is, evenals de “ZomerDans”, bedoeld voor alle volksdans-liefhebbers uit de regio.

2015: Ons 30-jarig bestaan! Wij hebben nu zo’n 60 leden en dat aantal groeit nog steeds gestaag. Inmiddels hebben wij een groot internationaal muziek en dansrepertoire opgebouwd en genieten we volop van de culturele verhalen en de prachtige muziek. De dansleiders en de leden van Ivanica dansen nog steeds met veel motivatie en plezier! De gezamenlijke dans, het plezier en het onderlinge contact staan bij Ivanica op de voorgrond. Laten we dit vooral behouden !!! Op….. naar een fijne danstoekomst.

 

Inez ter Beek